TOPRAK KİMYASALLARI

Ana besin maddelerinin etkileşimdeki rolü
Ana elementler aşırı düzeyde mevcutsa
Aşağıdaki iz elementlerin bitki tarafından kullanılabilirliği azalır
Kalsiyum
Bor, Demir, Mağnezyum
Potasyum 
Mağnezyum
Fosfor
Çinko
Azot
Bakır
Bakır(Bağcılık yapılan topraklarda)
Demir


ÇİNKO

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ

Birçok enzim sisteminde düzenleyici rol oynaması nedeniyle, alınması gereklidir.
Nükleik asid sentezi için alınması gereklidir.
Klorofil ve karbonhidrat üretimi için gereklidir.
Auxin isimli bitki hormonu metabolizması için alınması gereklidir.

NOKSANLIK BELİRTİLERİ


Bitkide bodurlaşma
Özellikle mısırda, orta damara paralel açık renkli şeritler
Rozet teşekkülü (meyve ağaçlarında)
Küçük yaprak teşekkülü
Genç yapraklarda kloroz

ÇİNKO NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Organik maddesi düşük ve yüksek topraklar
Yüksek pH’lı topraklar
Fosforca zengin topraklar veya Fosforla aşırı gübrelenen topraklar
Soğuk – rutubetli şartlar

ÇİNKO NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER

Hububat, Şekerpancarı, Mısır, Keten, Taze fasülye, Meyveler, Narenciye, Bağ , Patates, Pamuk.


DEMİR

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ

Klorofil teşşekkülü için elzemdir
Fotosentez için elzemdir
Protein teşekkülü için elzemdir.

NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Genç yapraklarda kloroz (sararma)

DEMİR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Yüksek pH’lı topraklar
Kalkerli, kireçli topraklar
Toprakta bulunan aşırı oranda Bakır
Drenajı zayıf topraklar

DEMİR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER

Bağ, Meyveler, Domates, Çilek, Pamuk


MOLİBDEN

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Azot metabolizması için lüzumludur
Klorofil teşekkülü için lüzumludur
Demir ve Fosfor metabolizmasında görev yapar



NOKSANLIK BELİRTİLERİ


Bitki büyümesinde azalma (Azot noksanlığı belirtileri gibi)
Yaprak yüzeyinde azalma (Karnabaharda kamçılaşma)



MOLİBDEN NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Düşük pH’lı topraklar (Asit karakterli topraklar)
Organik maddece zayıf topraklar

MOLİBDEN NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER


Baklagiller (Bezelye, Fasulye, Soya, Bakla vs.)
Kolza, Karnabahar, Lahana vs.
 
BOR

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Meristem dokusunun büyümesini sağlar.
Karbonhidrat metabolizmasında görev yapar.
Nükleik Asid sentezi için gereklidir.
Polen tozunun dişicik üzerinde filizlenmesinde yardımcı olur.

NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Yapraklarda bükülme ve yaprak yapısında değişim.
Büyüme noktalarında ölüm
Çatlama, bozulma ve çürüme
Döllenmede zayıflama ve meyve tutumunda azalma

BOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Yüksek pH’lı topraklar
Kumlu topraklar
Aşırı düzeyde Azot veya Kalsiyum’un mevcudiyeti
Soğuk, nemli hava ve kurak geçen dönem

BOR NOKSANLIĞINA BİTKİLER

Ayçiçeği, Şekerpancarı, Kolza, Çilek, Sebzeler, Yonca, Bağ, Meyveler, Pamuk
 

MANGANEZ

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Çeşitli enzimlerin çalışmasında katalizör görevi yapar.
Azot indirgenmesinde rol oynar.
Fotosentez için lüzumludur.
Protein sentezinde gereklidir.

NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Genç yapraklarda damar aralarında sararma
Hububatta açık renkli şeritler ve kahverengi benekler
Hububatta sarkma
Şekerpancarında yukarıya doğru büyüme isteği ve üç köşeli yapraklar

MANGANEZ NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Aşırı organik veya kumlu topraklar
Yüksek pH
Soğuk-rutubetli dönemler
Kabarık topraklar

MANGANEZ NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER


Hububat (özellikle arpa ve Yulaf) Şekerpancarı, Patates, Bağ, Meyve
 

MAGNEZYUM

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Klorofil molekülünde yer alır ve fotosentezde aktif görev yapar.
Fosfor ve Azot metabolizmasında görev yapar.
Protein sentezinde görev yapar.
Suyun bitki bünyesine alınmasında görev yapar.
NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Damar aralarında kloroz (sararma)
Bitki büyümesinde yavaşlama
(Bu belirtiler önce yaşlı yapraklarda görülür.)

MAĞNEZYUM NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Kumlu veya asitli topraklar
Potasyumca zengin topraklar veya Potasyumla aşırı gübrelenen topraklar
Soğuk, rutubetli dönemler.

MAĞNEZYUM NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER

Bağ, Meyveler, Narenciye, Şekerpancarı, Patates, Hububat, Kolza, Domates, soğan, Havuç


BAKIR

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Birçok enzim faaliyetinde görev yapar
Fotosentezin düzenli olması için elzemdir.
Hücre duvarlarında lignin teşekkülünde görev yara.
Hububatta dane oluşmasında görev yarar.

NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Yapraklarda helezonlaşma (özellikle hububatta son yaprakta)
Yaprak uçlarında kloroz (sararma)
Bitkide bodurlaşma
Hububat başaklarında yetersiz dolum.

BAKIR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Aşırı organik, kireçli veya kumlu topraklar
Tarıma elverişli duruma getirilen, ıslah edilen araziler
Azotlu gübrelerle yapılan aşırı uygulama

BAKIR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER

Hububat, Soğan, Mısır, Baklagiller.


KALSİYUM

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Hücre bölünmesi ve uzamasında görev yapar. Hücre zarının çalışmasını ve geçirgenliğini sağlar.

NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Meyvelerde etki kısımda acı benek denilen lekelerin oluşması (özellikle elmada)
Meyve sertliğinin kaybolması
Mantarlaşmış meyveler
Meyvenin depolanma ömrünün azalması
Domates ve biberde çiçek sonu çürüklüğü


KALSİYUM NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Aşırı Azot uygulanması (aşırı köklenmeye yol açar)
Sıcak – Kuru mevsim
Aşırı Potasyum seviyesi
İri boyutlu meyveler

KALSİYUM NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER

Meyve ağaçları (Elma, Armut, Şeftali, Kiraz gibi) Domates, Biber, Hıyar, Marul, Çilek, Kavun


FOSFOR

BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ


Enerji transfer eder.
Nucleic Asid teşekkülünde görev yapar.
Protein sentezine yardımcı olur.
Hücre zarı bileşimine girer. (Fosfolipid)


NOKSANLIK BELİRTİLERİ

Büyüme azalır.
Yapraklar koyu yeşil teşekkül eder.
Hububatta kardeşlenme azalır.
Yaprak kenarları kırmızı veya yeşil renk alır, daha yaşlı yapraklarda doku ölümü görülür.
Meyve kalitesi ve depolama ömrü azalır.

FOSFOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER

Toprakta organik madde yetersizliği
Asit topraklar
Soğuk ve rutubetli şartlar

FOSFOR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER

Mısır, Kışlık buğday (ilkbaharda), Pamuk, Meyve ağaçları ve üzümsü meyveler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NORMAL ve MOLAR ÇÖZELTİ HAZIRLANMASI

TOPRAK EROZYONU VE ÖNLENMESİ

AYRANDA YOĞUNLUK(ÖZGÜL AĞIRLIK) TAYİNİ