TOPRAK KİMYASALLARI
Ana besin maddelerinin etkileşimdeki rolü
|
|
Ana elementler aşırı düzeyde mevcutsa
|
Aşağıdaki iz elementlerin bitki
tarafından kullanılabilirliği azalır
|
Kalsiyum
|
Bor, Demir, Mağnezyum
|
Potasyum
|
Mağnezyum
|
Fosfor
|
Çinko
|
Azot
|
Bakır
|
Bakır(Bağcılık yapılan topraklarda)
|
Demir
|
ÇİNKO BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Birçok enzim sisteminde düzenleyici rol oynaması nedeniyle, alınması gereklidir. Nükleik asid sentezi için alınması gereklidir. Klorofil ve karbonhidrat üretimi için gereklidir. Auxin isimli bitki hormonu metabolizması için alınması gereklidir. NOKSANLIK BELİRTİLERİ Bitkide bodurlaşma Özellikle mısırda, orta damara paralel açık renkli şeritler Rozet teşekkülü (meyve ağaçlarında) Küçük yaprak teşekkülü Genç yapraklarda kloroz |
Organik maddesi düşük ve yüksek topraklar
Yüksek pH’lı topraklar
Fosforca zengin topraklar veya Fosforla aşırı gübrelenen topraklar
Soğuk – rutubetli şartlar
ÇİNKO NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Hububat, Şekerpancarı, Mısır, Keten, Taze fasülye, Meyveler, Narenciye, Bağ , Patates, Pamuk.
DEMİR
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Klorofil teşşekkülü için elzemdir Fotosentez için elzemdir Protein teşekkülü için elzemdir. |
Genç yapraklarda kloroz (sararma)
DEMİR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Yüksek pH’lı topraklar
Kalkerli, kireçli topraklar
Toprakta bulunan aşırı oranda Bakır
Drenajı zayıf topraklar
DEMİR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Bağ, Meyveler, Domates, Çilek, Pamuk
MOLİBDEN
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ |
Azot metabolizması için lüzumludur Klorofil teşekkülü için lüzumludur Demir ve Fosfor metabolizmasında görev yapar |
NOKSANLIK BELİRTİLERİ |
Bitki büyümesinde azalma (Azot noksanlığı belirtileri gibi) Yaprak yüzeyinde azalma (Karnabaharda kamçılaşma) |
|
MOLİBDEN NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Düşük pH’lı topraklar (Asit karakterli topraklar)
Organik maddece zayıf topraklar
MOLİBDEN NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Baklagiller (Bezelye, Fasulye, Soya, Bakla vs.)
Kolza, Karnabahar, Lahana vs.
BOR
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Meristem dokusunun büyümesini sağlar. Karbonhidrat metabolizmasında görev yapar. Nükleik Asid sentezi için gereklidir. Polen tozunun dişicik üzerinde filizlenmesinde yardımcı olur. |
Yapraklarda bükülme ve yaprak yapısında değişim.
Büyüme noktalarında ölüm
Çatlama, bozulma ve çürüme
Döllenmede zayıflama ve meyve tutumunda azalma
BOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Yüksek pH’lı topraklar
Kumlu topraklar
Aşırı düzeyde Azot veya Kalsiyum’un mevcudiyeti
Soğuk, nemli hava ve kurak geçen dönem
BOR NOKSANLIĞINA BİTKİLER
Ayçiçeği, Şekerpancarı, Kolza, Çilek, Sebzeler, Yonca, Bağ, Meyveler, Pamuk
MANGANEZ
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Çeşitli enzimlerin çalışmasında katalizör görevi yapar. Azot indirgenmesinde rol oynar. Fotosentez için lüzumludur. Protein sentezinde gereklidir. |
Genç yapraklarda damar aralarında sararma
Hububatta açık renkli şeritler ve kahverengi benekler
Hububatta sarkma
Şekerpancarında yukarıya doğru büyüme isteği ve üç köşeli yapraklar
MANGANEZ NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Aşırı organik veya kumlu topraklar
Yüksek pH
Soğuk-rutubetli dönemler
Kabarık topraklar
MANGANEZ NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Hububat (özellikle arpa ve Yulaf) Şekerpancarı, Patates, Bağ, Meyve
MAGNEZYUM
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Klorofil molekülünde yer alır ve fotosentezde aktif görev yapar. Fosfor ve Azot metabolizmasında görev yapar. Protein sentezinde görev yapar. Suyun bitki bünyesine alınmasında görev yapar. |
Damar aralarında kloroz (sararma)
Bitki büyümesinde yavaşlama
(Bu belirtiler önce yaşlı yapraklarda görülür.)
MAĞNEZYUM NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Kumlu veya asitli topraklar
Potasyumca zengin topraklar veya Potasyumla aşırı gübrelenen topraklar
Soğuk, rutubetli dönemler.
MAĞNEZYUM NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Bağ, Meyveler, Narenciye, Şekerpancarı, Patates, Hububat, Kolza, Domates, soğan, Havuç
BAKIR
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Birçok enzim faaliyetinde görev yapar Fotosentezin düzenli olması için elzemdir. Hücre duvarlarında lignin teşekkülünde görev yara. Hububatta dane oluşmasında görev yarar. |
Yapraklarda helezonlaşma (özellikle hububatta son yaprakta)
Yaprak uçlarında kloroz (sararma)
Bitkide bodurlaşma
Hububat başaklarında yetersiz dolum.
BAKIR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Aşırı organik, kireçli veya kumlu topraklar
Tarıma elverişli duruma getirilen, ıslah edilen araziler
Azotlu gübrelerle yapılan aşırı uygulama
BAKIR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Hububat, Soğan, Mısır, Baklagiller.
KALSİYUM
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Hücre bölünmesi ve uzamasında görev yapar. Hücre zarının çalışmasını ve geçirgenliğini sağlar. NOKSANLIK BELİRTİLERİ |
Meyve sertliğinin kaybolması
Mantarlaşmış meyveler
Meyvenin depolanma ömrünün azalması
Domates ve biberde çiçek sonu çürüklüğü
KALSİYUM NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Aşırı Azot uygulanması (aşırı köklenmeye yol açar)
Sıcak – Kuru mevsim
Aşırı Potasyum seviyesi
İri boyutlu meyveler
KALSİYUM NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Meyve ağaçları (Elma, Armut, Şeftali, Kiraz gibi) Domates, Biber, Hıyar, Marul, Çilek, Kavun
FOSFOR
BİTKİ BESLENMESİNDEKİ ROLÜ Enerji transfer eder. Nucleic Asid teşekkülünde görev yapar. Protein sentezine yardımcı olur. Hücre zarı bileşimine girer. (Fosfolipid) |
NOKSANLIK BELİRTİLERİ
Büyüme azalır.
Yapraklar koyu yeşil teşekkül eder.
Hububatta kardeşlenme azalır.
Yaprak kenarları kırmızı veya yeşil renk alır, daha yaşlı yapraklarda doku ölümü görülür.
Meyve kalitesi ve depolama ömrü azalır.
FOSFOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Toprakta organik madde yetersizliği
Asit topraklar
Soğuk ve rutubetli şartlar
FOSFOR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Mısır, Kışlık buğday (ilkbaharda), Pamuk, Meyve ağaçları ve üzümsü meyveler.
Büyüme azalır.
Yapraklar koyu yeşil teşekkül eder.
Hububatta kardeşlenme azalır.
Yaprak kenarları kırmızı veya yeşil renk alır, daha yaşlı yapraklarda doku ölümü görülür.
Meyve kalitesi ve depolama ömrü azalır.
FOSFOR NOKSANLIĞINI ARTTIRAN FAKTÖRLER
Toprakta organik madde yetersizliği
Asit topraklar
Soğuk ve rutubetli şartlar
FOSFOR NOKSANLIĞINA HASSAS BİTKİLER
Mısır, Kışlık buğday (ilkbaharda), Pamuk, Meyve ağaçları ve üzümsü meyveler.
Yorumlar
Yorum Gönder