AYRANDA YOĞUNLUK(ÖZGÜL AĞIRLIK) TAYİNİ
1. AMAÇ ve
KAPSAM
Ayranda yoğunluğun Piknometre
veya Laktodansimetre metotların dan biriyle yapılmasını kapsar.
2. PRENSİP
Piknometre Metodu: Metodun prensibi, belli hacimdeki ayranın 20oC’deki
yoğunluğunun, Piknometre ile suyun aynı sıcaklıktaki kütlesine oranı ile bulunmasıdır.
Laktodansimetre Metodu: Laktodansimetre ile sıcaklık faktörü dikkate alınarak
okunması ile yoğunluk bulunur.
3. ALET VE EKİPMANLAR
·
Piknometre
·
Laktodansimetre
·
Silindir
·
Hassas Terazi
4. KİMYASAL
MADDELER
Etil Alkol
5. UYGULAMA
Piknometre İle; Piknometre şişeleri Önce Etil Alkol, sonra su
ile iyice temizlenir,kurutulur ve kapaklı olarak darası alınır (A). Taze,
kaynatılmış soğutulmuş 15 oC deki su ile ağzına kadar hava kabarcığı
kalmayacak şekilde doldurulur. Kapağı kapatılır ve taşan su bir filitre kağıdı ile
silinir . Sıcaklık 15 oC’ı gösterdiği anda tartılır (A2).Sonra
su boşaltılır , piknometre tekrar kurutulur. Bu kez iyice karıştırılmış 15 oC’deki
ayran numunesi doldurulur ve kapağı kapatılır. Taşan ayran filitre kağıdı ile
silinir piknometre termometresi 15 oC’i gösterdiği anda tartılır (A1).
Laktodansimetre ile ; Ayran 15 oC’de hava kabarcığı kalmayacak şekilde karıştırılıp,
Silindir içine köpürtmeden dökülür. Laktodansimetre içine batırılıp, sabit
kaldığı nokta okunur. Üzerindeki termometreden numunenin sıcaklığı da
kaydedilir. Tam 15 oC de okunan yoğunluk bulunur(L.D) Mesela L.D=27
ise Yoğunluk 1,027 olarak kabul edilir. Numunenin sıcaklığı kaç derece fazla
veya eksik ise her derece 0,2 faktörü ile çarpılarak eklenir veya çıkarılır. 15
oC’deki sıcaklıktaki değer esas alınır.
6. HESAPLAMA
Piknometre İle;
A = Piknometrenin boş ağırlığı (gr)
A1 = Dara + ayran
( gr )
A2 = Dara + Saf Su(gr)
Y =
Yoğunluk
Y=
= Özgül Ağırlık ( gr / cm3)

7. KAYNAK
T.S. 1018 / Nisan 1994
Yorumlar
Yorum Gönder