ÇAYDA RUTUBET ANALİZİ

ÇAYDA RUTUBET ANALİZİ

1.AMAÇ ve KAPSAM

Çay numunelerinde rutubet miktarını belirlemek amacıyla, homojen hale getirilen numunenin rutubet muhtevasını tayini kapsar.

2.  PRENSİP
   
Çay numunelerinin103±2°C’de değişmez ağırlığa gelinceye kadar kurutulması prensibine dayanır.


3.         ALET VE EKİPMANLAR

·         Analitik Terazi  (0,0001g. hassasiyetle tartım yapabilen)

·         Etüv  ( 103ºC±2 ayarlanabilen kurutma dolabı)

·         Desikatör  (içerisinde etkin bir nem çekici olan)

·         Değirmen (Rutubet absorbe etmeyen maddeden yapılmış)

·         Çelik kurutma kapları

4.         KİMYASAL MADDELER

            Kullanılmıyor.

5.         UYGULAMA

5.1       Numunenin  Hazırlanması

Değirmen ile önce az miktarda numune öğütülüp,atılır.Analiz için istenilenden biraz fazla      miktarda numune değirmende hızla öğütülür.
Öğütme 500 mikron delik açıklığı olan elekten tamamen geçebilecek halde olmalıdır.
Numunenin rutubet miktarı öğütmenin bu incelikte yapılmasını önleyecek kadar yüksek ise numunenin bir kısmı bir kurutma dolabında kısmen kurutulur.Soğutulduktan sonra öğütülür .

5.2       Analizin Yapılması

Kurutma kabı ve kapağı (kapağı açık olarak) 103°C ±2’ye ayarlı etüvde 1 saat süre ile  kurutulduktan sonra, desikatörde soğutulur ve kapağı kapatılarak tartılır.
Hazırlanmış numuneden yaklaşık 5g  kurutma kabı içerisine tartılır. ( m0  )
Kurutma kabı ve içindeki numune, kapağı açılmış ve yanına konulmuş olarak 103°C ±2’ye ayarlı etüvde 6 saat süre ile tutulur, desikatörde soğutulur ve tartılır.Tekrar etüve alınarak 1 saat bekletilir. İki tartım arasındaki fark 0,005g’ı aşmayıncaya kadar bu işlemler tekrarlanır.
Deney numunesinin ağırlığı ısıtma işleminden sonra artarsa sonuç ağırlığın artmaya başlamasından hemen önceki tartımdan hesaplanır.
Aynı analizci tarafından aynı zamanda veya ardarda yapılan iki analizin sonuçları arasındaki fark her 100 gr numune için 0,3gr’dan fazla olmalıdır.


6.0       HESAPLAMA  


           
                                  100         
            K     =  ( m0 – m1 ) x ───     
Burada ;                      m0

K : 103 ºC’daki kayıp yüzde olarak,
m :  Deney numunesi ,gr
m : Kurutulmuş deney numunesi ,gr  dır.



7.0       KAYNAK

         TS 1561  Çay- Öğütülmüş Numunenin Hazırlanması
         TS 1562  Çay- Rutubet Tayini




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NORMAL ve MOLAR ÇÖZELTİ HAZIRLANMASI

TOPRAK EROZYONU VE ÖNLENMESİ

AYRANDA YOĞUNLUK(ÖZGÜL AĞIRLIK) TAYİNİ