ÇAYDA RUTUBET ANALİZİ
ÇAYDA RUTUBET ANALİZİ
1.AMAÇ ve KAPSAM
1.AMAÇ ve KAPSAM
Çay numunelerinde
rutubet miktarını belirlemek amacıyla, homojen hale getirilen numunenin rutubet
muhtevasını tayini kapsar.
2. PRENSİP
Çay numunelerinin103±2°C’de
değişmez ağırlığa gelinceye kadar kurutulması prensibine dayanır.
3. ALET VE EKİPMANLAR
·
Analitik
Terazi (0,0001g. hassasiyetle tartım
yapabilen)
·
Etüv ( 103ºC±2 ayarlanabilen kurutma dolabı)
·
Desikatör (içerisinde etkin bir nem çekici olan)
·
Değirmen
(Rutubet absorbe etmeyen maddeden yapılmış)
·
Çelik
kurutma kapları
4. KİMYASAL MADDELER
Kullanılmıyor.
5. UYGULAMA
5.1 Numunenin Hazırlanması
Değirmen ile
önce az miktarda numune öğütülüp,atılır.Analiz için istenilenden biraz fazla miktarda numune değirmende hızla öğütülür.
Öğütme
500 mikron delik açıklığı olan elekten tamamen geçebilecek halde olmalıdır.
Numunenin
rutubet miktarı öğütmenin bu incelikte yapılmasını önleyecek kadar yüksek ise
numunenin bir kısmı bir kurutma dolabında kısmen kurutulur.Soğutulduktan sonra
öğütülür .
5.2 Analizin Yapılması
Kurutma kabı ve kapağı (kapağı açık olarak) 103°C ±2’ye
ayarlı etüvde 1 saat süre ile kurutulduktan sonra, desikatörde soğutulur ve kapağı
kapatılarak tartılır.
Hazırlanmış numuneden yaklaşık 5g kurutma kabı içerisine tartılır. ( m0 )
Kurutma kabı ve içindeki numune, kapağı açılmış ve
yanına konulmuş olarak 103°C ±2’ye ayarlı etüvde 6 saat süre ile tutulur,
desikatörde soğutulur ve tartılır.Tekrar etüve alınarak 1 saat bekletilir. İki
tartım arasındaki fark 0,005g’ı aşmayıncaya kadar bu işlemler tekrarlanır.
Deney numunesinin ağırlığı ısıtma işleminden sonra
artarsa sonuç ağırlığın artmaya başlamasından hemen önceki tartımdan
hesaplanır.
Aynı analizci tarafından aynı zamanda veya ardarda
yapılan iki analizin sonuçları arasındaki fark her 100 gr numune için 0,3gr’dan
fazla olmalıdır.
6.0 HESAPLAMA
100
K = (
m0 – m1 ) x ───
Burada ; m0
K : 103 ºC’daki kayıp yüzde olarak,
m : Deney
numunesi ,gr
m : Kurutulmuş deney numunesi ,gr dır.
7.0 KAYNAK
TS 1561 Çay- Öğütülmüş Numunenin Hazırlanması
TS 1562 Çay- Rutubet Tayini
Yorumlar
Yorum Gönder