TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİNDE RUTUBET MUHTEVASI TAYİNİ
1. AMAÇ ve KAPSAM
Tahıl ve Tahıl
Ürünlerinde(dane, öğütülmüş dane, irmik veya un halindeki: durum buğdayı,
pirinç (çeltik, kargo ve öğütülmüş pirinç), arpa, darı, çavdar, yulaf,
triticale, koca darı, kaffir’e) rutubet miktarı tayinini amaçlar.
2. PRENSİP
Numunenin
130±3ºC da etüvde belli süre ile kurutulması ile meydana gelen ağırlık kaybının % olarak
hesaplanmasıdır.
3. ALET VE EKİPMANLAR
·
Etüv(130°C±3 sıcaklık sağlayabilen)
·
Desikatör
·
Analitik Terazi 0,001g duyarlılıkta Değirmen
(Rutubet almadan,ısınmadan, yeknesak öğütme yapabilen)
·
Muhtelif cam malzeme (beher, cam petri, spatül
v.b.)
·
Çelik kurutma kapları
4. KİMYASAL
MADDELER
Kimyasal madde
kullanılmıyor.
5. UYGULAMA
5.1 Numunenin hazırlanması:
5.1.1 Öğütülmesi Gerekmeyen
Ürünler
·
Tane büyüklükleri 1.7 mm’den az,
·
Kütlesinin %10’dan azı 1 mm’den büyük,
·
Kütlesinin %50’den fazlası 0.5 mm. den küçük
ürünler.
5.1.2 Öğütülmesi gereken ürünler
·
Madde 4.1.1 debelirtilenden büyük tane çapına
sahip olan ürünler, ön hazırlık yapılmadan veya yapıldıktan sonra öğütülürler.
5.1.3 Ön hazırlık yapılmadan
öğütülen ürünler
·
Öğütme işlemi sırasında nem içeriği değişmeyen
ürünler (nem miktarı %7-17), ön hazırlık yapılmadan öğütülürler.
5.1.4 Ön Hazırlık Yapıldıktan
Sonra Öğütülen Ürünler
·
Öğütme sırasında nem içeriği değişebilen ürünler
(nem miktarı %7 den az veya %17 den fazla olan ürünler), öğütülmeden önce nem
içerikleri %7-17(mümkünse%9-15) aralığına getirildikten sonra öğütülürler.
5.2 Analiz Öncesi Ön
İşlemler
5.2.1 Nem İçeriği %17 den Fazla
Olan Ürünler
·
Örnekten alınan ve öğütüldükten sonra en az 5±1
gr. gelecek miktardaki numune 1 mg hassasiyetle tartılır.
·
Etüvde 130-133°C’de 7-10 dakika süreyle
bırakılır.
·
Kurutma kabı, kapağı açık olarak laboratuar
ortamında 2 saat süreyle soğutulur ve tartılır.
5.2.2 Nem İçeriği %7 den Az
Olan Ürünler
·
Örnekten alınan ve öğütüldükten sonra en az 5±1
gr. gelecek miktardaki numune 1 mg.hassasiyetle tartılır.
·
Kurutma kabının kapağı açık olarak laboratuar
ortamında nem içeriği %7-17 arasında bir
değere gelinceye kadar bekletilir.
·
Tartılan örnek tane çapına bağlı olarak öğütülür
veya öğütülmez.
Not:Laboratuvarda
yapılan ön hazırlık işlemleri sırasında, ortam sıcaklığı 20°C, bağıl nem %40-70
olmalıdır.
5.3 Analizin Yapılması
·
Kapağı ile birlikte sabit tartıma getirilmiş
kurutma kabına 5±1 gr öğütülmüş veya öğütülmemiş deney numunesi 1 mg
hassasiyetle tartılır.
·
Kurutma kapları (kapakları ile birlikte)
kapakları kapatılmadan etüve yerleştirilir.
·
Sıcaklık 130±3°C’ye ulaştıktan sonra 2 saat
süreyle (Un için 90 dakika) kurutmaya bırakılır.
·
Sürenin sonunda
kurutma kaplarının kapakları
kapatılarak desikatöre alınır ve
30-45 dakika soğuyuncaya kadar beklenir.
·
Kurutma kapları 0.001gr. duyarlılıkla tartılır.
6. HESAPLAMA
6.1 Ön
Hazırlık Yapılmadığında
w(%)=[1-m1]x%100
m0
w= Kütlece rutubet muhtevası(%)
m0= Deney
numunesinin kütlesi(g)
m1= Kurutma
işleminden sonra deney numunesinin kütlesi(g)
6.2 Ön
Hazırlık Yapıldığında
w(%)=[(m0-m1)xm3+m2-m3]100
= [1-m1xm3]x%100
m0
m2 m0xm2
m2= Ön hazırlık yapılmadan önce
alınan deney numunesinin kütlesi(g)
m3= Ön
hazırlık yapılmış deney numunesinin kütlesi(g)
Not: İki
paralel arasındaki fark tekrarlanabilirlik sınırı ( r )’nı % 5’ten fazla
aşmamalıdır.
r = 0,013xm-0,06 ( r, genelde %0,15’ten küçük olmalıdır)
m= İki deney sonucunun ortalaması
7. KAYNAK
TS
1135 ISO 712 Tahıl ve Tahıl Ürünleri- Rutubet Muhtevası Tayini -Rutin Referans
Metot
Yorumlar
Yorum Gönder