AKİDE ŞEKERİNDE KÜL MİKTARI TAYİNİ
1. AMAÇ ve KAPSAM
Akide şekerinde bulunabilecek kül miktarını tespit etmek.
2. PRENSİP
Belirli
gramajdaki numunenin , suyu tamamen ısıtılarak uçurulduktan sonra belirli
sıcaklıkta yakılarak kül
miktarının ağırlıkça yüzde olarak
hesaplanması şeklindedir.
3. ALET VE EKİPMANLAR
·
Hassas terazi(0.1
mg duyarlılıkta)
·
Kül Fırını
550 - 600 oC
·
Porselen
Kroze
·
Desikatör
4. KİMYASAL
MADDELER
Sülfürik Asit,
d=1,84 ‘lük.
5. UYGULAMA
5 gr numune tümü ile kapsül içine alınır ve tartılır (0,001 gr
duyarlılıkla). Birkaç damla sülfürik asit katılarak tüm numune karbonlaşıncaya
kadar yavaş yavaş ısıtılır. Isıtma işlemi kükürtdioksit dumanları bitene kadar
devam ettirilir. Kroze 550
oC‘ye kadar kızdırılır, soğutulur
birkaç damla sülfürik asit konularak kükürtdioksit dumanları bitene kadar
kuvvetlice 550 oC’de fırında sabit ağırlığa kadar ısıtılır. Desiktörde
soğutulur ve tartılır.
6. HESAPLAMA 

Sülfat külü (K) ağırlıkça % olarak ;
m1 = Kalıntının ağırlığı (gr)
m2 = Deney Numunesinin ağırlığı , (gr)
K =100 x

7. KAYNAK
T.S 2066 /13.03.1993 – Glukoz Şurubu
Yorumlar
Yorum Gönder