AKİDE ŞEKERİNDE KÜL MİKTARI TAYİNİ

1.  AMAÇ ve KAPSAM

Akide şekerinde bulunabilecek kül miktarını tespit etmek.

2. PRENSİP

Belirli gramajdaki numunenin , suyu tamamen ısıtılarak uçurulduktan sonra belirli sıcaklıkta yakılarak   kül miktarının  ağırlıkça yüzde olarak hesaplanması şeklindedir.

3. ALET VE EKİPMANLAR

·         Hassas terazi(0.1 mg duyarlılıkta)

·         Kül Fırını 550  - 600 oC

·         Porselen Kroze

·         Desikatör

4. KİMYASAL MADDELER    
                  
Sülfürik Asit, d=1,84 ‘lük.

5. UYGULAMA

5 gr numune tümü ile kapsül içine alınır ve tartılır (0,001 gr duyarlılıkla). Birkaç damla sülfürik asit katılarak tüm numune karbonlaşıncaya kadar yavaş yavaş ısıtılır. Isıtma işlemi kükürtdioksit dumanları bitene kadar devam ettirilir. Kroze 550 oC‘ye kadar kızdırılır, soğutulur birkaç damla sülfürik asit konularak kükürtdioksit dumanları bitene kadar kuvvetlice 550 oC’de fırında sabit ağırlığa kadar ısıtılır. Desiktörde soğutulur ve  tartılır.
                        
6. HESAPLAMA
                
Sülfat külü (K) ağırlıkça % olarak ;
          
 m1  = Kalıntının ağırlığı (gr)
            m2 = Deney Numunesinin ağırlığı , (gr)
         
             K =100 x  

7. KAYNAK

T.S 2066 /13.03.1993 – Glukoz Şurubu









             

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NORMAL ve MOLAR ÇÖZELTİ HAZIRLANMASI

TOPRAK EROZYONU VE ÖNLENMESİ

AYRANDA YOĞUNLUK(ÖZGÜL AĞIRLIK) TAYİNİ